Assalamu'alaikum .. Selamat Datang Ke Alam Warkah Saya Ini ..

Selamat Bertandang ke PETI WARKAH ENGKU KOBAT :

Topik2 peri-ehwal khazanah warisan, peninggalan leluhur persukuan Melayu-Sailendra Seri Saguntang ini disertai dengan kupas-kupusan nya. Sekiranya tiada berkupas, nescaya rumitlah pembaca memahami RATIONALE Hakikat disebalik setiap resam adat2 istiadat Warisan Ibunda kita itu. Begitu hemah saya. Warkah2 yang dibentangkan nerusi blogspot ini terkhusus dipilih demi memperkenal kembali khazanah keleluhuran; dengan harapan 'HERITAGE' kita itu diPULIHi diPELIHARA; tetap diPERTAHANKAN daripada ia terus tenggelam dalam arus deras pengaruh suku kebudayaan asing. Maruah Jatidiri Bangsa Melayu sepatutnya megah dijulang mulia, mengental dengan penjiwaan semangat ilmu-ilmu dek Pusaka Leluhur Melayu Saguntang. Khazanah kita itu kebelakangan ini kelihatan kian malang, telahpun amat ketara semakin terlampau cacat nian dan mereput ~ akibah musibah bersabit kecuaian para-pewarisnya sendiri. Mudah-mudahan, penulisan saya ini mampu memujuk daya memupuk semula pemulihan dusun semangat yang termaksud.


Kesemua kandungan yang saya persembahkan ini, pada asasnya, adalah yang diPETIK-PETIK daripada manuskrip saya yang telahpun siap sejak 1976 untuk dibukukan ~ berjudul : "TUNGAK PERTUANAN RAJA-RAJA MELAYU".

keturunanku

keturunanku

JIWA dan NALURI KU

My soul is a staunch soldier of The Royal MALAY Regiment. My Heart is into discovering and revealing the erudite truth and facts of the MALAY Cultural Histories, inter alia , without prejudice . . And as such, it is with much pride that I declare ~ I am what I am ~ a Malay PATRIOT , ROYALIST and TRADITIONALIST... It's My HERITAGE .

A Patriot And Traditionalist

A Patriot And Traditionalist

I am a Composer I am

As a composer and lyricist, my heartbeat is in Musics ..... AND i'm proud to herald that I hail from the serene and scenic District of Kuala Kangsar ~ wherein there niche the orchestrated Hereditary Spirits that inspire my literary and musical repertoire.

Kuala Kangsar ~ Desa HalamanKu

Kuala Kangsar ~ Desa HalamanKu
Sungai Perak mengalir damai di desa Daerah halamanku Kuala Kangsar ... ... ... ... ... ... (foto ehsan: YM Raja Nur Jannah Hirdan)

JUGDE ME AS U WISH ... Apr 12, 2011

Judge what you wish, Say what you will ... In equanimity, I so remain as Ever True ... And I am what I am.

Roger-K And His Blogger Friends

Wednesday, 23 November 2011

Bhg. I - RIWAYAT DAERAH MANJUNG :BURUNG MERAK DAN BURUNG KUANG MEMBAWA NAMA KEPADA DAERAH MANJUNG

( Sepangsa kawasan perpantaian "Mayuridingam" ) 
oleh RAJA KOBAT SALEHUDDIN Ibni AlMarhum Raja Muda Musa

KUANG RAYA @ 'Argus Sianus-Argus' 


Cuba kita renungi kaedah mengesan sejarah demi dipergunakan untuk scenario yang boleh diabadikan: Pulau Langkawi bersimbol dengan mercu tanda Burung Lang. Bandar DiRaja Kuala Kangsar bersimbol dengan mercu tanda Labu Sayong, Telok Intan bermercu tanda dengan pewajahan Buah-buah Tempatan. Alangkah sungguh bersimbolik sekiranya Daerah Manjung, didaftarkan pula dengan simbol bemercu tandakan Burung Merak – Burung Kuang yang amat bermakna baginya.
Di dalam abad ke 2 masihi, seorang ahli ilmu falak dan kajibintang bangsa Greek yang bernama Klaudios Ptolemy telah memberitakan bahawa ada sebuah kawasan Khrysonas @ “Golden Chersonese”, iaitu yang telah dikenalpasti dewasa ini sebagai Semenanjung Tanah Melayu. Pendapat para sejarawan dan juru-juru pengkaji ilmu alam bersetuju tentang perkenalan itu; kerana nama tersebut telah diperkuatkan atas adanya pula suatu tapak kawasan di dalamnya yang disebut ‘Ta-mala’ oleh Ptolemy, yang tanpa kita memperhujah dengan panjang lebar di sini, ialah daripada pemendekkan perkataan Melayu-Pallava iaitu ‘ Tana -Malai ’ = Tanah Melayu = kawasan sekitaran Melaka. Terletak ke utara kawasan Ta-mala (di Semenanjung) itu ada sebuah kawasan yang disebut oleh Ptolemy sebagai ‘ARGUSA ’. Mengikut kajian J.F.A. McNair yang terkandung di dalam naskhah ‘Perak and the Malays’, beliau telah berkesimpulan “....the state of Perak was probably Ptolemy’s Argusa”.

Kita memahami bahawa pada awal abad ke 2 masihi, tidak ada lagi timbulnya sebutan sesuatu ‘Negeri Perak’. Yang seharusnya ketara ialah Argusa itu mungkinlah yang diertikan oleh pelayar-pelayar Kelingga sebagai "Mayuridingam ”, di mana telah terbangunnya sebuah pelabuhan yang dinamakan Gangganagara, iaitu ‘Konkonagara ’ oleh Ptolemy; maka logikanya kalau benar, ialah Argusa = Mayuridingam.
Apakala kita menyelami perkataan ARGUSA, sudah ketara bagi pakar-pakar mergastua, ia adalah dalam pengertian segolongan jenis beburung (Latin) Argus Pheasianidae = jenis (spesis) burung Kuang @ (Inggeris) ARGUS PHEASANT. Puan Siti Hawa dari Jabatan Perhilitan Malaysia (1987) apakala ditemubual dapat memberi penerangan tambahan yang pati-patinya adalah seperti berikut:

* Tiga jenis burung Kuang yang biasa/pernah didapati di kawasan bukit-bukau perpantaian Perak ialah-
(i) Kuang Gunung (Latin: Rheinardia Ocellata )
(ii) Kuang Cermin (Latin: Poly Plectron Inopinatum )
(iii) Kuang Raya (Latin: ARGUS SIANUS-ARGUS )

Kuang Cermin (Latin: Poly Plectron Inopinatum )
*Kuang Gunung hidup di kawasan-kawasan lereng pergunungan yang tinggi. Dalam pada itu peminat-peminat mergastua di negeri Perak seperti Almarhum Raja Muda Ahmed Siffuddin pernah menceritakan adanya Kuang Gunung di laras-laras puncak (hutan simpanan) Gunung Bubu yang terletak di pembahagian daerah-daerah Kuala Kangsar, Beruas, Sungai Tinggi dan Bukit Gantang.

*Kuang Cermin yang banyak membiak di kawasan-kawasan datar rendah di pinggir-pinggir hutan dan belukar-belukar di sana sudah pupus akibat amat mudah diburu kerana dagingnya yang sedap dimakan.

*Kuang Raya pula hampir sedemikian jua halnya di kawasan bukit-bukit di Manong, Beruas, Segari, Sungai Tinggi dan Bukit Gantang, yakni di hujung Banjaran Bintang. Sehingga pertengahan abad ke 20, jenis-jenis (Inggeris) Argus Pheasant itu memang diketahui sebegitu membiak di perhutanan Bukit Larut, kawasan Gunung Bubu, kawasan Manjong-Beruas dan banjaran Bukit Segari.

*Dua jenis burung Merak yang sudah pupus semenjak kebelakangan ini telah dilaporkan juga berada pada pertengahan abad ke 20 di kawasan-kawasan Perak yang telah tersebut di atas itu. Mereka ialah:-
(i) Merak Jawa @ ‘Merak Hijau’ (Latin: ‘Pavo Muticus ’)
(ii) Merak Pongsu (Latin: 'Polytron Malacenses')

Suatu kawasan di Perak yang terkesan atas kehadiran Merak Pongsu pada zaman silam telah diabadikan dalam kenangan, bagi sebuah tempat di daerah Selama. : 'ALOR PONGSU ' !!!

J.F.A McNair juga menceritakan merak-merak sering ditembak oleh orang-orang tempatan dan Inggeris di negeri Perak kerana dagingnya yang lembut dan enak rasanya. Tiada juga menghairankan kerana selain daripada dagingnya yang enak, bulu-bulunya telah disanjungi (bernilai) dalam perdagangan semenjak zaman silam lagi. Berita pada tahun 1878 ini telah disokong oleh laporan pada 1987. Pihak Jabatan Perhilitan Malaysia (Puan Siti Hawa) menegaskan bahawa kedua-dua spesis Merak yang tersebut itu termasuk beberapa sepsis beburung Kuang yang juga pupus adalah sepuak yang dalam bahasa Latinnya ialah dari (famili) PHEASIANIDAE. Ada beberapa jenis Pheasianidae lagi yang sudah hampir senasib di Semenanjung akibat pemburuan, terutamanya di negeri-negeri Kedah, Perak, Selangor, Negeri Sembilan dan Pahang. Maka tidaklah menghairankan apakala J.F.A. McNair di dalam pertengahan abad ke 19 turut melaporkan dengan panjang lebar tentang beburung Kuang dan jenis-jenis merak di kawasan Perak itu yang boleh menyebabkan sebutan oleh Ptolemy kawasan perpantaian negeri Perak = ARGUSA.

Sambil itu Dr. (Prof) Thilagawathi dari Jabatan Pengajian India, Universiti Malaya (1987) pula menjelaskan, sekiranya perkataan bahasa Tamil lama yang termaksud itu disebut seperti gaya yang tercatit di dalam inskripsi yang terukir di Kuil Rajarajesvara, Tanjore (India Selatan), sebutannya ialah MA-(Y)IRU-DINGAM @ MA = Besar; (Y)IRU = (dataran) lebar; dan DINGAM ialah berasal daripada bahasa sanskrit “Tungga” = tinggi @ dalam ertikata “ terketara menggunung ” mahupun “tersergam memuncak ”.

Pada hemat beliau, perkataan di Tanjore itu namunpun disebut Mayirudingam, ia bermaksud dan berimplikasi MAYURIDINGAM = MAYURAM @ ‘MAYRM + DINGAM, yang menepati kepada pembayangan maksud “merak” dan “kawasan tinggi”. sepertimana yang dijelaskan oleh Dr. (Prof) Thilagawathi turut membawa perhatian bahawa secara loghat pasar (Tamil), Mayiru @ Mayur itu akan dan biasa disebut secara pantas “Ma-yrm-di-ngam”. Justeru, harus boleh juga bererti “Merak dataran tinggi”. Pelayar-pelayar Kelingga dari India Selatan menyebutnya Mayuridingam, iaitu lebih kurang membawa pengertian “persarangan burung Merak di tempat yang memuncak tinggi” disebabkan perkataan ‘merak’ dalam bahasa India Selatan @ Tamil lama, ialah Mayuram = “Mayil” secara sebutan kontemporarinya. Dalam bahasa Sanskrit ialah MAYURA = burung merak. Nampaknya kian ketara ada persamaan dengan ARGUSA (Ptolemy) di mana kedua-duanya bermaksud beburung dari famili sejenis ‘Pheasianidae ’.

Peta lma Inggeris Carta Pelayaran 1800 masihi
Delta Beruas-Manjong @ Pulo Perac = Pulau Perak
Peta lama Inggeris carta pelayaran 1800 masihi ~ Delta Beruas-Manjong @ "Pulo Perac" = 'PULAU PERAK'Kalau kita membayangkan geografi dataran kawasan Perak di DALAM KEADAAN PURBA (bermaksud lebih kurang abad-abad ke 2 - 7 masihi), bentuk perpantaian Perak bukanlah serupa dengan bentuknya pada masa terkini. Pada ketika itu, Gunung Bubu dan puncak-puncak bukit di sekitaran arah ke darat Beruas sekarang amat dekat dengan pantai lautan. Malah banjaran Bukit Segari itu adalah sebuah tanjung yang menjulur ke laut dan sebelah daratnya terbentang sebuah persungaian kompleks “delta” Perak-Beruas-Bernam, yang berkongsi sumber Sungai Perak pedalaman. 
( Muara berdelta yang dimaksudkan itu adalah geografi asal Kuala Sungai Dinding sehingga ke Muara Sungai Perak dan Kuala Sungai Bernam sekarang). = ‘Gangganegara” = ‘Negeri Perairan’ @ ‘Negeri Laut ’.

Sesuatu lagi bukti yang kuat menunjukkan bahawa pelayar-pelayar Kelinggalah yang memberi nama kawasan perpantaian Perak ini selaku Mayuridingam adalah kerana Orang –orang Tamil pantai Korimandal (India Timur) memang amat termasyhur sebelum abad ke 1 masihi lagi sebagai para pelayar dagangan di seluruh nusantara. Dalam hal itu telah terlapor dalam ‘The Golden Khersonese’ (Paul Wheatly), para pelayar Chola (Kelingga) lazim menuju ke arah selat-selat Andaman dan Nicobar, langsung berpedomankan PULAU SEMBILAN dan PULAU PANGKOR[1]* Justeru lalu singgah berdagang di Gangga Negara sebelum ke selatan Semenanjung. Mahupun singgah semula sebelum pulang ke India. Sudah jelas sekarang bahawa orang-orang ‘Benua Rom’ di zaman abad-abad 1 - 3 masihi telah mendengar daripada berita-berita pelayar-pelayar dagangan India Raya berkenaan dengan Konkonagara (Ptolemy) yang terletak di kawasan yang termashyur dengan perhutanannya yang mempunyai beberapa jenis merak dan kuang. Memang ada logiknya atas pemahaman fizikal kehadiran membiak jenis-jenis burung kuang dan merak di lereng-lereng Gunung Bubu dan Banjaran Bintang dan Banjaran Segari itu. Maka termasyhurlah kawasan beburung merak dan kuang ini, yang kedengaran di benua Rom sebagai “ARGUSA ”.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Footnote #1 :>
Bahasa Sanskrit: “ Pankur” = Kuda Laut(Latin-Hippocampus) yang memang masih banyak membiak sehingga tetahun 1960an di sekitar perairan Pulau Pangkor dan Pulau Pangkor Laut. Akibat pencemaran air laut dan kemusnahan terumbu-terumbu karang di sekitar Pangkor dan Pangkor Laut, kebelakangan ini spesis-spesis kuda laut sudah semakin pupus disana. Kuda-kuda laut itu sering ditangkap oleh nelayan2 tempatan menjadi ramuan utama menyediakan minyak urut khas untuk keperkasaan lelaki. Ianya dikenali sebagai Minyak Kuda Laut.

Rujuk kepada PETA :

Lokasi /kawasan yg tersebut disitu @"FALSE PARAC" itu pada kemudian zaman yg berikut nya, ia telah pulak terdaftar sebagai "FALSE DINDINGS".

"Delta" Perak ini SUDAH PUPUS = menjadi datar2 yg berpasir (seperti di kawasan sekitar Lekir) dan tanah2 pendalaman nya yang sekarang menjadi dataran bendang2 yg luas. SUMBER air yang menyuburi "Delta (pulau2) Perak" itu adalah khusus datang dari SUNGAI PERAK ~ yang pada zaman dahulu kala berbidang nan amat luas lagi dalam. Pada asal nya, batang Perak itu mempunyai dan meluahi muara2 nya ke seluruh perpantaian kawasan Beruas-Manjung. Yakni, TIDAK seperti (peta) pengaliran2 Sg.Perak, Sg.Kinta, Sg.Bidor & Sg.Bernam zaman sekarang.

Pada suatu peristiwa ketika banjir raksaksa, Sg.Perak telah berpindah arah ~ "menembuk" @memecah ke saluran barunya ~ menembusi tebing2nya disekitar Mukim Bota (di "[Kampong] Air Mati" sekarang) mengakibatkan pengalirannya ke arah kawasan Beruas-Manjung itu terputus ! Itu menyebabkan 'Delta' PULAU2 PERAK menjadi cetek; langsung kering pada kemudian zaman.

Kejayaan Gangga Negara Memupus : Akibah Sg.Perak berpindah arah itu, kapal2 dagang nan besar2 dari benua2 Cina, India, Iran & Hadral Maut tidak lagi dapat masuk ke Pelabuhan Kota Beruas; kerana sungai2 'delta' Pulau Perak yg dahulunya dalam, telah menjadi amat cetek dan sempit. Kelarisan ekonomi & kemajuan Pelabuhan Alam Kerajaan "NEGERI LAUT" yg dulunya amat termayshur pesat lagi makmur pun makin terusir & memupus; tidak lagi menjadi gamitan bagi para-pedagang antara-bangsa.

No comments:

Post a Comment